Raňajkové AIP recepty
Pretože v eliminačnej fáze AIP sú raňajky najťažšie kvôli vylúčeniu vajec, orechov, semien a obilnín, zameriam sa na jedlá bohaté na proteíny a zeleninu.
Nasleduje 10 inšpirácií, všetky v súlade s AIP eliminačnou fázou, s orientačnou gramážou pre jednu porciu.
🥣 10 AIP Raňajkových Inšpirácií s Gramážou a Omáčkou
| Č. | Názov jedla | Proteín/Základ (g) | Príloha/Zelenina (g) | Omáčka/Dresing (ml/g) | Detaily & Gramáž |
| 1. | Tuniaková zmes na uhorke | Tuniak vo vl. šťave: 80 g | Uhorka (plátky): 100 g | Olivový olej: 10 ml | Tuniak zmiešaný s čerstvým kôprom a AIP majonézou (recept č. 11). |
| 2. | Rýchla zmes z mletého mäsa | Mleté hovädzie/morčacie: 120 g | Tekvica Hokkaidó (varená): 150 g | Kokosový olej: 10 g | Mleté mäso restované s cibuľou a bylinkami, podávané s tekvicou. |
| 3. | Puding z kuracieho vývaru a kolagénu | Kolagén/želatína (prášok): 15 g | Bobuľové ovocie (maliny/čučoriedky): 100 g | Javorový sirup (AIP): 5 ml | Teplý vývar zahustený želatínou/kolagénom, s trochou sirupu, ak sladíte. |
| 4. | Pečená mrkva a pastrnak s mäsom | Kuracie/morčacie prsia (zvyšok z obeda): 100 g | Mrkva, pastrnak (pečené): 200 g | Citrónová šťava: 5 ml | Koreňová zelenina pečená na tymiáne, doplnená studeným mäsom. |
| 5. | Zelené smoothie s kolagénom | Kolagén (prášok): 15 g | Špenát, banán/mango (AIP): 250 g | Voda/kokosové mlieko: 200 ml | Rozmixovaný špenát, AIP ovocie a kokosové mlieko. |
| 6. | Bravčové na cibuľke | Bravčové karé (tenký plátok): 100 g | Karfiolová ryža: 150 g | Vývar: 50 ml | Krátko restované mäso, podávané na "ryži" s karamelizovanou cibuľkou. |
| 7. | Avokádová zmes s údeným lososom | Údený losos (AIP-kompatibilný): 80 g | Avokádo: 100 g | Kôpor (čerstvý): 5 g | Rozpučené avokádo ochutené soľou a citrónom, preložené lososom. |
| 8. | "Kaša" z batátov a kokosového mlieka | Kokosové mlieko (plnotučné): 150 ml | Batáty (varené/rozmixované): 200 g | Škorica/Maca prášok (AIP): 5 g | Sladká, teplá kaša vhodná ako náhrada ovsenej. Ozdobiť povoleným ovocím. |
| 9. | Kuracia pečeň na masle | Kuracia pečeň: 100 g | Petržlenová vňať (veľké množstvo): 50 g | Ghee (prepustené maslo): 10 g | Pečeň rýchlo restovaná na ghee s čerstvou petržlenovou vňaťou. |
| 10. | Jahňacie kúsky s artičokom | Jahňacie mäso (kúsky): 120 g | Artičoky (varené/z konzervy): 150 g | Olivový olej: 10 ml | Jahňacina restovaná s cesnakom a artičokom. |
🍶 AIP Omáčky / Dresingy (Bonus 2 recepty)
Keďže pri AIP sú vylúčené všetky semená (vrátane korenia z nich, horčice) a vajcia, omáčky sú zvyčajne na báze tukov, byliniek a ovocia/zeleniny.
| Č. | Názov Omáčky | Gramáž (jedna dávka) | Zloženie a použitie |
| 11. | AIP Faux-Majonéza | 50 g | Zloženie: 1 avokádo (150 g), šťava z 1/2 citróna, soľ. Použitie: Ako dip k mäsu/rybám, alebo ako základ pre raňajkovú zmes. |
| 12. | Kôprovo-Citrónový dresing | 30 ml | Zloženie: Olivový olej (20 ml), citrónová šťava (10 ml), čerstvý kôpor, soľ. Použitie: Na dochutenie rýb (losos), kuracieho mäsa a zeleninových šalátov. |
Najpredávanejšie
Radenie produktov
1 položiek celkom
Výpis produktov
Ovládacie prvky výpisu
1 položiek celkom




